Henri Cartier-Bresson kimdir? Hayatı ve eserleri: (1908) Fransız, fotoğrafçı. Belge fotoğrafçılığını bir sanat dalı haline getirmiştir. 22 Ağustos 1908’de Paris yakınlarında Chanteloup’da doğdu. 1927-1928 arasında ressam A. Lhote’un atölyesinde resim çalıştı. 1929’da Cambridge Üniversitesi’nde resim ve edebiyat eğitimi gördü. 1930’larda E. Atget ve M. Ray’in yapıtlarından etkilenerek fotoğrafçılığa yöneldi. 1931’de Afrika’ya gitti, küçük bir kamerayla oradaki yaşamı görüntüledi. 1933’te ilk 35 milimetrelik Leica makinesini satın aldı. 1937’de İspanya İç Savaşı’nda sıhhiyecilerin çalışmalarını konu alan ilk belgesel filmini gerçekleştirdi. Aynı yıl gazeteler için ilk röportaj fotoğraflarını çekti. 1936-1939 arasında Une partie de campagne (Piknik) ve La regle du jeu (“Oyunun Kuralı”) filmlerinin çekimleri sırasında ünlü rejisör J. Renoir’m asistanlığını yaptı.
II. Dünya Savaşı’nda Almanlar’a esir düştü. 1943’te kaçtı ve bir yıl sonra Fransız direnişçilerine katıldı; Alman işgalini belgeleme görevini aldı. 1945’te Amerikan Savaş Haberleri Bürosu için, esir kamplarından dönenleri konu alan, Le retour (“Dönüş”) adlı bir film yaptı. 1947’de fotoğrafçı arkadaşları R. Capa, George Rodger ve David Seymour ile birlikte Magnum adını verdikleri ünlü fotoğraf ajansını kurdu. 1947-1950 arasında Hindistan, Çin ve Endonezya’da, 1963-1965 arasında da Küba’da, Meksika’da ve Hindistan’da fotoğraf çekti. Başta Fransa, ABD, İspanya, ingiltere, Japonya ve İsviçre olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde sergiler açtı. Televizyonun giderek fotoğrafın yerini aldığını öne sürerek, son yıllarda film yapımcılığına ağırlık verdi.
Henri Cartier-Bresson fotoğrafta düzenlenmiş sahnelerden özellikle kaçınmış, nesneleri olduğu gibi görüntülemeye özen göstermiştir. Kendini belli etmeden resim çekebilmek için 35 milimetrelik kamerayı yeğlemiştir. Fotoğrafçılığın teknik sorunlarını düşünmeden çekim sırasında yalnızca görüntü üzerinde yoğunlaşmak istemiş bu nedenle hiçbir zaman kendi fotoğraflarını banyo etmemiştir. Çektiği fotoğraflar sıradan görüntüler değil, büyük bir sezginin ve seçmesini bilen bir gözün ürünüdür.
Cartier-Bresson’a göre başarılı bir çekimin ilk koşulu, deklanşöre basılacak anı doğru saptamaktır. R. Capa ve D. Seymour’la birlikte anlamlı an (decisive moment)adını verdikleri bir kavram geliştirmiş ve bunu, resmi çekilen olayın özündeki gerçeğin en açık ve anlamlı biçimde belirdiği anı yakalamak olarak tanımlamıştır. 1968’de Paris’teki öğrenci olayları sırasında çatışmaları görüntülerken bir saatte ancak dört resim çekmiş olması bu anlayışın örneğidir. Cartier-Bresson fotoğraf makinesini salt mekanik bir araç olarak değil, dünyanın giderek yapaylaştığı bir çağda gerçek ve insanca değerleri yakalamak için kullanmış, böylece belge fotoğrafçılığını bir sanat dalı haline getirmiştir.
Henri Cartier-Bresson Eserleri:
- The World of Henri Cartier-Bresson, 1968, (“Henri Cartier-Bresson’un Dünyası”);
- L’homme et la machine, 1968, (“İnsan ve Makine”);
- Vive la France, 1970, (“Yaşasın Fransa”);
- Cartier-Bresson’s France, 1971, (“Cartier Bresson’un Fransası”);
- Faces of Asya, 1972, (“Asya’nın Yüzleri”);
- Images a la sauvette, (“Hırsızlama Görüntüler”);
- The Europeans, (“Avrupalılar”);
- From One China to the Other, (“Bir Çin’den Öbürüne”);
- The People of Moscow, (“Moskova’nın İnsanları”);
- Danses a Bali, (“Bali Dansları”).
Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, Cilt 23, Anadolu yayıncılık.
Yorumlar kapalı.