Abbas Er-Resuli kimdir? Hayatı ve eserleri: Tam adı Ebu İsmâil Abbas b.Alî b.Davûd er-Resûlî el-Gassâni el-Yamanî “el-Melikü’l-efdal” ve “dırgâmüddin” lâkaplarıyla da meşhur olan Abbâs er-Resûlî, babası Sultan Mücâhid Ali’nin 764 (1363) yılında vefat etmesi üzerine Resuli Zebid ve Taiz şehirlerinde sürdürülen Abbas emirliği süresince Yemen’de ortaya çıkan isyanlar ve bilhassa Zeydiler’in kendi yönetimindeki topraklara yaptığı saldırılarla uğraşmak zorunda kaldı.
Zebid şehrinin hendek ve surlarını tamir ettirerek burayı tahkim etti.
Birisi Taiz’de, diğeri Mekke’de olmak üzere iki medrese ve ayrıca yetim çocukların tahsiline imkân sağlayacak vakıflar kurdu.
Abbas er-Resûlî, 778 yılı Şaban ayı sonunda (Ocak 1377) Zebid’de vefat etti.
Taiz’de kurduğu medreseye defnedildi. Kendisinden sonra büyük oğlu Eşref İsmail emir oldu. Devlet idaresi yanında fıkıh, dil, edebiyat, ensâb ve tarih ilimleriyle de yakından meşgul olan Abbas el-Resûlî’nin kaynaklarda adı geçen belli başlı eserleri şunlardır:
El-Ataye’s-Seniyye fi tabakatı fukaha’i-Yemen ve a’yaniha
Bugyetü zevi’l Himem fi ma’rifeti ensâbi’l-‘Arab ve’l-‘Acem
Nuzhetü’l-‘uyûn fî ma’rifetit tava’if ve’l müluk
el-lüm ‘ata’l-Kâfiye fil-edviyeti’ş-şafiye fi’t-tıb
Abbas er-Resûlî, ayrıca İbn Halilikan’ın Vefayatü’l-a’yan’ını Nüzhetü’l-ebsar Fihtirasi kenz’l-ahbâr adıyla kısaltmıştır.
Buğyetul-fellâhin fi’l-eşcari’l-müsmire ve’rreyahin adlı ziraate dair eseri dolayısıyla bilim tarihçileri onunla yakından ilgilenmişlerdir.
On yedi bölümden oluşan bu eserinde müellif toprak, su, arazinin ıslahı, mevsimler, tohumlar, sebze ve meyvelerin çeşitleri ve belli başlı özellikleri ile mahsulün haşarattan korunması gibi konular üzerinde durmuştur.
Abbas er-Resûlî, bu eserini telif ederken. Yunan ve Nabati kültürlerine ait kaynaklardan, ayrıca büyük dedesi Emir el-Eşref Ömer b. Yusuf’un, aynı konudaki Milhu’l-melâha fi ma’rifeti’l-filâha adlı eserinden faydalanmıştır.
Kaynak: BİLİME YÖN VEREN İSLAM ALİMLERİ, DERGAH OFSET
Yorumlar kapalı.