Erskine Caldwell kimdir? Hayatı ve eserleri: (1903) ABD’li romancı. ABD’nin güney eyaletlerindeki yaşamı konu alan romanlarıyla ün yapmıştır. 17 Aralık 1903’te, Georgia Eyaleti’nin White Oak kasabasında doğdu. Bir Presbiteryen rahibi olan babası ile birlikte ABD’nin Güney yöresini dolaştı. ‘Lise öğrenimini bu gezgin yaşantı yüzünden bölük pörçük tamamlayabildi. Pennsylvania Üniversitesi’ ne, Güney Carolina’daki Erskine College’a ve Virginia Üniversitesi’ne devam etti, ama yükseköğrenimini tamamlamadı. Güney eyaletlerinin çoğunu gezerek fabrikalarda, çiftliklerde çalıştı. 1925’te Atlanta Journal gazetesine muhabir olarak girdi. 1926’da Maine’e yerleşerek roman yazmaya başladı. 1929’da yayımlanan The Bastard (“Piç”), 1930’da yayımlanan Poor Fool (“Zavallı Deli”) ve 1931’de yayımlanan American Earth (“Amerikan Toprağı”) Caldwell’e bir yazar olarak fazla ün sağlamadı. 1932’de basılan Tobacco Road (Tütün Yolu) ise ABD’nin önde gelen romancılarından biri olarak kabul edilmesini sağladı. 1934’te oyunlaştırılan Tobacco Road yedi buçuk yıl New York sahnelerinde kalarak yazarın ününü pekiştirdi. Bunu 1933’te God’s Little Acre (“Tanrının Küçük Toprak Parçası”) izledi. Caldwell’in bu iki romanı da “müstehcen” oldukları gerekçesiyle eleştirmenlerin ve tutucu çevrelerin tepkisini çekti. 1935’te yazdığı Journeyman (Din Ticareti) oyunu ve aynı yıl yayımlanan Kneel to the Rısing Sun and Other Stories (“Doğan Güneşe Karşı Diz Çök ve Başka Öyküler”) adlı öykü derlemesiyle William Faulkner ile birlikte ABD’nin en önde gelen “Güneyli” yazarlarından biri olarak kabul edildi.
Erskine Caldwell romanlarında ABD’nin güney yörelerinde tütün ve pamuk tarımıyla uğraşan insanları ele alır. Yazar gençliğinde bu insanların arasında yaşadığı için onların sorunlarını yakından tanımış ve ilgilenmiştir. ABD’nin en tutucu ve başka kültürlere en kapalı bölgelerinden biri olan Güney, Caldwell’in anlatılarında traji-komik bir ifade bulmuştur. Romanlarının yanı sıra güneydeki yaşamı doğrudan doğruya anlatmayı amaçlayan belgesel çalışmaları da vardır. Bunların arasında Some American People (“Bazı Amerikalılar”) ve ikinci karısı Margaret Bourke-White’ın fotoğraflarıyla birlikte yayımladığı You Have Seen Their Faces (“Yüzlerini Gördünüz”) sayılabilir.
Erskine Caldwell 1930’larda Hollywood’da senaryo yazarlığı yaptıktan sonra 1938’de önce Meksika’ya, sonra da Avrupa’ya giderek Meksika Devrimi’ni, İspanya İç Savaşı’nı ve II. Dünya Savaşı’nın başlangıcını izledi. 1941’de SSCB’ye geçerek radyo ve gazete muhabirliği yaptı. SSCB’de savaş muhabirliği yaptığı dönemdeki izlenimlerini Moscow Under Fire (“Ateş Altında Moskova”), All Night Long (“Bütün Gece Boyu”), All Out on the Road to Smolensk (“Herkes Smolensk Yolunda”) ve yine Margaret Bourke-White ile birlikte hazırladığı Russia at War (“Savaşta Rusya”) adlı kitaplarda topladı.
Caldwell’in 1940’larda yayımladığı romanlar ününü tüm dünyaya yaydı.
1940’ta basılan Trouble
in July (Temmuz
Vak’ası) kısa zamanda en çok satan kitaplar arasına girdi. Bunu 1943’te Georgia Boy (Bir
Garip Adam) ve 1947’de The
Sure Hand of God (Alın
Yazısı) izledi. 1950’lerde yayımlanan kitapları
fazla ilgi görmedi, ancak o güne değin yayımlanmış olan kitapları yirmi beş
dile çevrilmiş ve altmış milyonun üzerinde bir satışa ulaşmıştı.
Erskine Caldwell Eserleri:
Roman:
- The
Bastard, 1929,
(“Piç”); - Poor
Fool, 1930, (“Zavallı Deli”); - American
Earth, 1931,
(“Amerikan Toprağı”); - Tobacco
Road, 1932, (Tütün
Yolu); - God’s
Little Acre, 1933,
(“Tanrının Küçük Toprak
Parçası”); - Trouble
in July, 1940,
(Temmuz Vak’ası); - Georgia
Boy, 1943, (Bir Garip Adam); - The
Sure Hand of God, 1947,
(Alın Yazısı); - A
Lamp for Nightfall, 1952,
(Penceredeki Işık).
Öykü:
- Kneel
to the Rising Sun and Other Stories, 1935, (“Doğan
Güneşe Karşı Diz Çök ve Başka Öyküler”).
Oyun:
- Journeyman, 1935,
(Din Ticareti).
Anı,
Gezi ve Belgesel:
- Some
American People, 1935,
(“Bazı Amerikalılar”); - You
Have Seen Their Faces (M.
Bourke-White ile), 1937,
(“Yüzlerini Gördünüz”); - North
of the Danube (M. Bourke-White ile), 1939,
(“Tuna’nın Kuzeyi”); - Say,
Is This the U.S.A.f (M.
Bourke-White ile), 1941,
(“A.B.D.
Dedikleri Bu mu?”); - Moscow Under Fire, 1941,
(“Ateş Altında Moskova”); - Russia
at War (M. Bourke-White ile), 1942,
(“Savaşan Rusya”), - Ali
Out on the Road to Smolensk, 1942,
(“Herkes Smolensk Yolunda”); - Ali
Night Long, 1942, (“Bütün
Gece Boyu”); - Call it Experience, 1951,
(Geride Kalan Yıllar); - Around about
America, 1964; - Deep
South: Memory and Observation, 1968,
(“Güneyin Derinliklerinde: Anılar ve
Gözlemler”).
Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, Cilt 22, Anadolu yayıncılık.
Yorumlar kapalı.